Nambung Nemzeti Park

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nambung Nemzeti Park
IUCN kategória: II (Nemzeti park)
Ország Ausztrália
ElhelyezkedéseNyugat-Ausztrália
Legközelebbi városCervantes
Terület192,68[1] km²
Alapítás ideje1968
Felügyelő szervezetDepartment of Environment and Conservation
Elhelyezkedése
Nambung Nemzeti Park (Ausztrália)
Nambung Nemzeti Park
Nambung Nemzeti Park
Pozíció Ausztrália térképén
d. sz. 30° 34′ 34″, k. h. 115° 10′ 12″Koordináták: d. sz. 30° 34′ 34″, k. h. 115° 10′ 12″
Nambung Nemzeti Park weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Nambung Nemzeti Park témájú médiaállományokat.

A Nambung Nemzeti Park Nyugat-Ausztráliában található a Wheatbelt régióban, Perthtől 162 kilométernyire északnyugatra. A park területén található a Pinnacle-sivatag.

A nambung egy bennszülöttek által használt szó, melynek jelentése "kanyargó", amelyet a vidéken meanderező Nambung-folyóra használtak.

A parkot északról a Southern Beekeepers Nature Reserve határolja, míg délről a Wanagarren Nature Reserve, amely mindketten természetvédelmi területek.[2]

Az első európaiak, akik felkeresték ezt a vidéket 1658-ban, már feljegyezték térképeiken e területet, mint North és South Hummocks. Philip Parker King szintén említést tesz róla 1820-as írásában. A Pinnacle-sivatag területe jórészt ismeretlen maradt 1960-ig, miután ekkor kutatásokba kezdtek egy közeli nemzeti park területének bővítésével kapcsolatban.

A látogatók az innen 17 kilométernyire északra található Cervantesből juthatnak el ide a legkönnyebben a Cervantes Road, vagy az Indian Ocean Drive-on keresztül. 2010. szeptember 19-e óta a látogatók Perthből, Lancelin és Cervantes érintésével érhetik el a parkot az Indian Ocean Drive-on keresztül.

A Pinnacles Desert Discovery Centre a sivatagban fellelhető geológiai alakzatokat, illetve a terület természeti és kulturális örökségeit bemutató kiállításon keresztül ismerteti meg a látogatókat a vidékkel.

Állat- és növényvilág[szerkesztés]

A Nambung Nemzeti Parkban számos állat- és növényfaj él. A nyugati szürke óriáskenguru (Macropus fuliginosus) őshonos állatfaj errefelé, míg a hosszúszárnyú bálna (Megaptera novaeangliae), amelyik ellési időszakában látogat el a park parti vizeihez, csak időszakos vendég. Körülbelül 90 madárfaj, valamint több kígyófaj és egyéb hüllőfajok is élnek e vidéken.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Nambung National Park című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. (2010) „Department of Environment and Conservation 2009–2010 Annual Report”, 48. o, Kiadó: Department of Environment and Conservation. [2011. január 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. ISSN 1835-114X. (Hozzáférés: 2013. január 3.)  
  2. Nambung National Park Management Plan 1998-2008, 1998. [2011. március 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. január 3.)